All posts by Dovile Plokstyte

pommier

Unikalūs SIDRO gamybos mokymai Lietuvoje

2019 m. spalio 2-7 d. Lietuvoje lankysis ir mokymus ves sidro, kalvadoso ir pomo gamybos žinovas prancūzas iš Normandijos Thierry Lambert, gaminantis sidrą virš 30 metų. Thierry pasidalins sukaupta patirtimi ir žiniomis bei sieks įkvėpti lietuvius patiems pasigaminti natūralų lietuvišką sidrą.

Informacinis bukletas  VS mokymai_Sidro gamybos ABC

Mokymo tema – „Sidro gamybos ABC“. Trukmė – 1 d.
Turinys: sidras, jo rūšys, gamyba, technologijos, obuolių veislių parinkimas.
Praktinė dalis: obuolių atrinkimas, sulčių spaudimas, “kupažas”, nuskaidrinimas.
Grupės dydis – 10-15 asmenų, grupės mišrios (pradedantieji ir pažengę).
Bus organizuotas vertimas prancūzų-lietuvių kalbomis.

Continue reading Unikalūs SIDRO gamybos mokymai Lietuvoje

UNISECO partnerių susitikimas Helsinkyje 2019 m. gegužę

Perėjimas prie agroekologinio ūkininkavimo

Asociacijos “Viva Sol” direktorė, pakviesta Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje (BEF), gegužės mėn. dalyvavo Helsinkyje vykusiame UNISECO projekto partnerių susitikime. UNISECO yra Europos mokslinių tyrimų projektas, kurio tikslas – plėtoti naujoviškus metodus, padedančius geriau suprasti socioekonominius bei politinius veiksnius ir kliūtis tolesniam agroekologinės praktikos vystymui ir įgyvendinimui Europos Sąjungos (ES) ūkininkavimo sistemose. Projekto partneriai iš 28 šalių atliks gerosios patirties agroekologinių ūkių vertinimą ir pateiks rekomendacijas Europos Komisijai dėl agroekologinės praktikos taikymui maisto ir žemės ūkio sistemose. Susitikimo dalyviai susipažino su ūkių vertinimo metodais Cool-farm-tool (CFT), SMART ir COMPAS, taip pat lankėsi biodujas gaminančiame ir jas ūkininkams parduodančiame agroekologiniame ūkyje. Lietuvoje per artimiausius dvejus metus planuojama tirti smulkių sūrininkystės ūkių, taikančių agroaplinkosaugos principus, tvarumą. Tyrimą organizuos ir vykdys BEF.

Continue reading Perėjimas prie agroekologinio ūkininkavimo

Diskusijoje „ES maisto tiekimo grandinė“

Savo produktų tiesioginis pardavimas – tai artimas ryšys tarp gamintojų / augintojų ir valgytojų. Drauge – tai trumpiausias kelias į geranorišką kaimynystę ir tarpusavio pasitikėjimą.
Gegužės 30 d. Seime vyko diskusija „ES maisto tiekimo grandinė“. Joje vienas iš pranešėjų – sūrininkas Valdas, tema „Smulkus ūkininkavimas – artimiausias ryšys tarp valgytojo ir gamintojo“.

Klausytis gyvo jo pranešimo galite štai čia nuo 26 min.

GetObject IMG_20170907_113200