Vivasol | Susitikimas su sidrininku iš Prancūzijos
584
single,single-post,postid-584,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,large,shadow3

BLOG

 

Susitikimas su sidrininku iš Prancūzijos

16 Sau 2018, by Dovile Plokstyte in Bendras, Kaimo metraštis, Uncategorized

Prisimenant puikų praėjusių metų rugsėjo 9-osios renginį, kai plačiai atvėrėme sodybos „Paskui saulę ir ožkas“ vartus, dalinamės asociacijos narės Julijos Smiškal (Prancūzija) įspūdžiais iš susitikimo su sidrininku iš Normandijos – Tjeri Lambert.

2017 m. rugsėjo 10 d. buvo ypatinga sidro mėgėjams diena Lietuvoje. Tą dieną turėjome galimybę susitikti su Tjeri Lambert, sidro gamintoju iš Normandijos (Prancūzija). Organizuotas Ūkininkų Sambario iš Klaipėdos bei Viva Sol asociacijos susitikimas vyko Klumpės viensėdyje, pas Donatą ir Aistę, neformalioje jaukioje aplinkoje, 15 dalyvių rate.

Tjeri, 30 metų patirtį turintis sidro, kalvadoso, pomo gamintojas. Pirmąjį kontaktą su juo užmezgėme 2016 metų kelionės po Normandijos sūrių ir sidro gamybos ūkius metu. Organizavome su juo susitikimą Lietuvoje, norėdami suteikti galimybę mūsų krašto sidro gamintojams ir besidomintiems daugiau sužinoti APIE SIDRĄ ir kitus obuolių gėrimus.

Sidrininkai


Aptarėme pagrindinius sidro gamybos technologijos etapus, obuolių veislių parinkimo sidrui niuansus, turėjome galimybę užduoti daug klausimų, įsigilinti į gamybos proceso detales. Degustavome Tjeri ir mūsiškių gamintojų gėrimus. Tarp dalyvių buvo patirtį turinčių sidro gamintojų bei pradedančiųjų.

Po sustikimo-diskusijos gavome daug gerų atsiliepimų ir labai džiaugėmės, kad susitikimas pavyko, buvo naudingas ir informatyvus, suteikė galimybė ne tik daugiau sužinoti apie sidrą bet ir atrasti bendraminčių. Štai vienas iš įspūdžių: „Turėjome labai įdomų susitikimą-diskusiją. Savo ilgamečiuose sidriniuose ieškojimuose bandau kuo daugiau visko sužinoti apie obuolius bei gamybą ir kuo daugiau pamatyti. Matau, kad dėl skirtingo klimato ar vartotojų požiūrio mes negalime tiesiog paprastai nukopijuoti kažkurios šalies sidro gamybos modelio. Pasiremdami geriausiomis gamybos praktikomis ir pomologiniais eksperimentais turime susikurti savo lietuvišką sidro tapatybę. Todėl man ypač įdomu prie savo lietuviškos praktikos, normandiškų kelionių ir angliškų/amerikietiškų sidrininkystės mokslų pridėti normandiškos gamybos niuansų. Esu aplankęs nemažai sidro ūkių Normandijoje, bet dar niekada neteko turėti tokios ilgos ir atviros diskusijos su sidrininku. Buvo labai įdomu išgirsti autentišką, neturistinį praktiko pranešimą.“

Ačiū visiems prisidėjusiems prie organizacijos: Donatui ir Aistei – už svetingumą, Rolandui – už puikų vertimą, dalyviams – už gerą nuotaiką, ir, aišku, Tjeri – už savanorišką profesionalų pasidalijimą žiniomis.

Tikimės, šis pirmas susipažinimas nebuvo paskutinis ir, kas žino, gal taps ilgalaike draugyste ir bendradarbiavimu…
Tikimės, kad sidro Lietuvoje bus… daugiau.

Dalinamės susitikimui paruošta medžiaga „Kaip pagaminti gerą sidrą“ (COMMENT FAIRE DU BON CIDRE, Comité des fruits à cidre et des productions cidricoles et Station de recherches cidricoles du Rheu 1977 m. Išverstas ne visas tekstas, o tik pagrindinės gairės reginiui – pokalbiui apie sidrą (2017 m. rugsėjo 10 d.) Išvertė: Julija Smiškal). Prisegamas pristatymas pdf formatu.

Pristatymas pdf

NO COMMENT

Sorry, the comment form is closed at this time.