Kad kaimas būtų gyvas!

Skelbiamas visuotinis narių susirinkimas

2021-06-14 Visi Asociacijos "Viva Sol" nariai ir prijaučiantys asociacijos veiklai kviečiami į visuotinį narių susirinkimą, kuris vyks š.m. birželio 16 d. 16:00 val. Amatų mokykloje "Sodžiaus meistrai". Negalintys dalyvauti gyvai galės jungtis per zoom nuorodą. Kviečiame registruotis info@vivasol.lt  KVIEČIAME JUNGTIS NAUJUS NARIUS, neabejingus kaimui ir gyvybingumo kaime palaikymui! Daugiau   RENGINIAI

Diskusija-susitikimas Dargužiuose

2021-05-22 įvyko diskusija-susitikimas "Kaip Dzūkijos sūrininkai keičia pasaulį: atsakomybė už  vietovę, kurioje gyveni". Diskusija buvo gyvai transliuojama iš Dargužių amatų centro per Alytausgidas.lt portalą bei Asociacijos "Viva Sol" Facebook puslapį.  Į diskusiją buvo sukviesti mokslininkai, ūkininkai, kaimo bendruomenių lyderiai ir kiti kaimo gyventojai. Diskusijoje buvo siekiama išsiaiškinti, kokį impulsą kaimo, kaip mikroteritorijos, vystymui suteikė prieš dešimt metų prasidėjęs Dargužių sūrininkų būrimasis, smulkių ir vidutinių ūkių kūrimasis, vietos maisto gamyba ūkyje ir tiesioginis paradavimas. Kaimo gyvybingumo santykį su kaimo lyderių veikla, ūkininkų įsikūrimu aptarė Vytauto Didžiojo Universiteto Žemės ūkio akademijos prof. dr.  Vilma Atkočiūnienė, Vilniaus Universiteto Filosofijos fakulteto dekanas prof. dr. Arūnas Poviliūnas, Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje vadovas Žymantas Morkvėnas, Puodžių, Krūminių, Dargužių, taip pat, Lazdijų r., Trakų r. ūkininkai ir kiti kaimo atstovai. Diskusiją moderavo Žemartas Budrys, "Xwhy/Supratimo agentūra". 

Po diskusijos 15:00 val. vyko susitikimas su vietos bendruomene ir kviestiniais diskusijos svečiais. Susirinkusius dargužiečius ir diskusijos dalyviais sveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, Varėnos r. sav. meras Algis Kašėta, bendro Lietuvos ir Ukrainos sūrininkų susivienijimo "Oseredok Syrovara UA-LT" garbės pirmininkas Petras  Vaitekūnas, kiti svečiai. 

Renginio transliacijos įrašą ir nuotraukas galite peržiūrėti RENGINIAI 




Sūrio virtuvė su Vytautu“ sūrio pažinimui

2021-04-29 Pristatome sūrio pažinimo internetu ciklą „Sūrio virtuvė su Vytautu, kuriame bus pristatoma sūrių rūšių įvairovė, charakteristikos, receptai. Pirmosios laidos įraše matysite, kaip iš lietuviško ožkų sūrio pasigaminti prancūzų labai mėgstamą raclette - užkeptą sūrį, patiekiamą su daržovėmis  https://www.youtube.com/watch?v=SX29U9Edcak


Seminaras-diskusija „Agroekologija ir maisto sistemų bei bendruomenių atsparumas

2021-04-19 įvyko nuotolinis seminaras „Agroekologija ir maisto sistemų bei bendruomenių atsparumas“, kuriame buvo kalbama apie tai, ar galima ekonomiškai tvariai ūkininkauti, taikant agroekologines ūkininkavimo praktikas (tausojant gamtą, saugant biovairovę, gaminant aukštos biologinės vertės maisto produktus) ir palaikant ryšį su visuomene per maistą.

Su pranešimais ir programa galima susipažinti čia:

  • Visuomenė – pokyčių maisto gamyboje „stūmėja“. Sūrininkas Valdas Kavaliauskas.
  • Ekolokalizacija ir vietos maisto sistemos vystymas. Prof. Dr. Vilma Atkočiūnienė, VDU ŽŪA.
  • Perėjimas prie agroekologinio ūkininkavimo – smulkiųjų sūrininkų tvarumas ir atsparumas. Tyrimo rezultatų pristatymas. Gražvydas Jegelevičius, Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje.
  • Kaip išlikti sėkmingai ūkininkaujančiu, bet neutraliu gamtai bei svarbiu visuomenei. Dviejų ūkininkų atvejis: Heart Made Farm įkūrėja ir savininkė Kristina Milkeraitytė, Vilniaus r. ir ūkininkė Rasa Griežė, Trakų r.


Sūrininkystės mokyklos mokymai

2021-03-30 Dėl išlikusių apribojimų suaugusiųjų mokymams keičiame kontaktinius Sūrininkystės mokyklos mokymus į NUOTOLINIUS. Kviečiame registruotis info@vivasol.lt

Daugiau apie mokymus.